Podatność transportowa towaru

images-45Na podatność transportową towaru wpływa kilka czynników. Przede wszystkim istotne jest jaką odporność ma ładunek na czas trwania i warunki transportu. Większość artykułów żywnościowych wymaga np. użycia chłodni, co zapewni im świeżość. Artykuły te mają z reguły małą podatność transportową, gdyż szybko ulegają psuciu, toteż muszą być one dostarczane priorytetowo np. mleko, jogurty czy soki jednodniowe. Kolejnym czynnikiem jest podatność naturalna towaru. Wpływają na nią biologiczne cechy ładunku. Wyróżnia się ładunki obojętne np. akcesoria samochodowe typu wycieraczki, ładunki wrażliwe, czyli wszystkiego typu szybko psujące się towary oraz ładunki uciążliwe – głównie takie, które wydają np. charakterystyczną woń.

Na podatność ekonomiczną wpływ ma cena towaru. Stosunek kosztów przewozu do wartości towaru będzie zdecydowanie większy w przypadku towarów małowartościowych, niż w przypadku towarów wysokowartościowych. Ostatnim czynnikiem jest podatność techniczna towaru. W tym przypadku znaczenie mają wymiary, kształt i masa towaru. Wymiary zwiększa w każdym przypadku opakowanie, które może być częściowe lub całkowite. Niektóre towary przewożone są luzem np. piasek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>